Bästa jaktkängorna 2019

En lyckad jakt kräver mer än bara det rätta jaktvapnet, det krävs en hel del erfarenhet, tålamod men även en övrig jaktutrustning som möter dina behov ute i naturen. Ett av de viktigaste plaggen är givetvis jaktkängorna, utan rätt kängor kommer dina fötter bli blöta, trötta och utmattade. I den här produktrecension guiden kommer vi därför testa på de bästa jaktkängorna marknaden har att erbjuda för att du ska kunna göra ett så bra beslut som möjligt.

 

Snabbt svar: 5 Bästa jaktkängorna testade 2019

  1. TrekSta Oslo 6 Gore-Tex
  2. Meindl Vakuum GTX
  3. Viking Footwear Hunter Gore-Tex
  4. Härkila Backcountry II Gore-Tex 6″
  5. Meindl Dovre Extreme GTX

 

 

TrekSta Oslo 6 Gore-Tex

TrekSta-Oslo-6-Gore-Tex

 

Här är en populär jaktkänga som verkligen blivit testad för det skandinaviska klimatet. Med TrekStas Ice-locksystem har du ett par kängor med utmärkt halksäkerhet på alla typer av underlag, från is och snö till hala stenar och olika typer av rötter. Tack vare det inbyggda Gore-Tex membranet är kängorna 100% vattentäta samtidigt som kängan andas och ventileras.

 

Meindl Vakuum GTX

Meindl-Vakuum-GTX

 

Jaktkängan Meindl Vakuum GTX är stabil modell med ett Memory Foam System både i framfoten och hälen som formar sig efter din fot och skapar därmed en utmärkt passform för just dig. Denna sko passar jakt i lättare och medelsvårare terräng.

Kängan är 100% vattentät tack vare Gore-tex membranet som skon är fodrad med och ger även en god andningsförmåga.

 

Viking Footwear Hunter Gore-Tex

Viking-Footwear-Hunter-Gore-Tex

 

Hunter Gore-Tex från företaget Viking Footwear är en ordentlig läderkänga med ett vattentät Gore-Tex foder. Denna känga passar alldeles utmärkt till olika typer av jakt i kallare klimat tack vare den tjocka fodringen.

 

Härkila Backcountry II Gore-Tex 6″

Härkila-Backcountry-II-Gore-Tex-6

 

Backcountry II är en lätt och vacker jaktkänga i mocka. Kängan har en mellansula med härlig dämplning samt ett goretex membran som gör jaktkängan vattentät samt bidrar till en bra andningsförmåga. Skon passar bäst till lättare vandring och dagsturer.

 

Meindl Dovre Extreme GTX

Meindl-Dovre-Extreme-GTX

 

Meindl Dovre Extreme är en stabil, hög jaktkänga skapad i narvläder. Kängan har en ett bra och robust skydd och passar utmärkt i till exempel stenig terräng. Skon är även utrustad med Digafix snörsystem för att stabilisera hälen och vristen.

 

Saker att tänka på när du ska köpa dina jaktkängor

Att köpa jaktkängor och jaktstövlar är inte som att köpa ett par sneakers eller loafers. Jaktkängorna måste kunna nå upp till dem specifika krav du har. De ska förhindra att fötterna blir blöta och våta, förhindra att fötterna fryser och ovanpå allt måste de vara tillräckligt bekväma och lätta nog, så att fötterna inte känns som ankare i slutet av en lång dag. De måste även ge en stabilt underlag på alla typer av terräng från träsket till berget.

När du köper nya jaktkängor finns det en rad saker du vill leta efter så att du får det rätta paret just för dig. Här är ett par av de viktigaste övervägandena enligt oss för att du ska hitta de perfekta jaktstövlarna.

 

Passform

Detta är en självklar punkt för alla typer av skor men ska ändå inte förbises och speciellt inte för jaktkängor. Tänk dig följande scenario, du jagar en älg genom skogen på vintern och dina jaktstövlar men dina kängor gör alldeles för ont vid tåspetsarna. I detta läge kommer du ju inte hinna sätta dig ner och ta av dig skorna, men samtidigt kan du skada fötterna om du fortsätter vandra eller springa. Så se till att dina jaktstövlar har en bra passform innan du börjar din jaktsäsong. Även om de är helt nya borde du bära runt dem i huset för för att mjuka upp dem.

 

Vattentät

Är du ute och jagar i skogen kommer du med stor sannolikhet uppleva ett eller annat vattendike under tiden. Råkar du trampa fel och dina jaktkängor inte är 100% vattentäta kommer du inte tycka att de närmaste timmarna under jakten är speciellt roliga. Kängor som är isolerade med Gore-Tex-membran kommer att kosta lite mer än andra jaktstövlar, men i det långa loppet kommer du vara glad för att du spenderade lite extra pengar för att få en bra vattentätning.

 

Isolering

Det är inte kul att vara flera kilometrar eller till och med mil från campingplatsen eller bilen när du har frusna fötter. I sådana förhållanden är det avgörande att dina jaktstövlar har tillräckligt bra isolering, att de har en övre del för att förhindra att kall luft sipprar in och varm luft läcker ut och att de har en bra passform runt vristen för att förhindra att varm luft läcker ut. Kommer du jaga i varmare klimat när vädret är varmt är isolering inte ett stort problem och kan till och med vara en nackdel då du lätt blir för varm.

 

Höjd

Höjden på jaktkängorna beror mycket på vad du planerar att göra med dem. Höga jaktstövlar är ett utmärkt alternativ om du planerar att jaga nära vattendrag, lera eller snö. Kortare stövlar passar bättre i en varmare och torrare miljö. Men du bör alltid se till att jaktskorna har tillräckligt bra ankelsupport.